Muzej Nikole Tesle Štampaj E-pošta

Studenti imaju priliku da posete Muzej Nikole Tesle, koji je smešten u centru Beograda, u rezidencijalnoj vili izgradjenoj 1929. godine, po projektu znamenitog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana.
Muzejska građa stigla je u Beograd prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak, Sava Kosanović. Po Teslinoj želji, gospodin Sava Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete preneo u Beograd 1951. godine.

Muzej je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, kao i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje izuzetno vredne kolekcije:

  • preko 160.000 originalnih dokumenata;
  • preko 2000 knjiga i časopisa;
  • preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata;
  • preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja;
  • preko 1000 planova i crteža.

Kao institucija u kojoj se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, Muzej Nikole Tesle ima značajnu ulogu u pružanju informacija istraživačima u oblasti istorije nauke, pronalazaštva, patentnih prava i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije.
Posebna uloga Muzeja je u organizovanju, podsticanju i promovisanju istraživanja u oblasti istorije nauke, kako bi se jasnije sagledao Teslin doprinos razvoju nauke i tehnologije krajem 19. i početkom 20. veka.

Na sledećim slikama su prikazani detalji prilikom posete studenata. Kompletan material sa svim slikama i video zapisima počev od 2002 god. možete dobiti da snimite kod Miloša Slankamenca.