Hard&Soft Štampaj E-pošta

Međunarodno takmičenje studenata: Hardver i softver (Hardware & Software)

 

Međunarodno takmičenje Hardver & Softver (H&S), je tradicionalno takmičenje studenata elektrotehničkih fakulteta iz našeg okruženja. Takmičenje se u Novom Sadu održava u sklopu Međunarodnog simpozijuma Energetska elektronika, a u Banja Luci u okviru simpozijuma INDEL. Svake godine se održava jedno takmičenje u našem regionu i pri tome za vreme parnih godina održava se u Banja Luci a za vreme neparnih godina u Novom Sadu.

Studenti rešavaju manje složen aktuelan industrijski problem. Na takmičenju prosečno učestvuje više ekipa iz naše zemlje i regiona. Ovo takmičenje praktično predstavlja i izborno nadmetanje za međunarodno takmičenje slične problematike Hard & Soft na kome nastupa 15 - ak timova iz celog sveta.

 

1. Tema:

Sistemi koji treba da se realizuju se baziraju na specijaliziranom hardveru i softveru.

     Hardver uključuje: PC računare, mobilne telefone, mikrokontrolere svih proizvođača, DSP-ove, A/D i D/A konvertore, Arduino i Raspbery Pi platforme, operacione pojačavače, tranzistore, diode, digitalna kola, memorije, senzore, video kamere, izvore napajanja, pasivne komponente, zvučnike, antene, mobilne telefone, LC displeje, optoelektronske komponente, modeme i sl.

      Softver uključuje: C++, Delfi, Mplab, Visual Basic, Java, Visual C++,  programe za mikrokontrolere i DSP, Web programiranje, baze podataka i slično.

 

Zadatak koji takmičari treba da realizuju je nepoznat do samog početka takmičenja. Nakon otvaranja takmičenja uz prisustvo svih ekipa organizatori objavljuju detaljan tekst zadatka.

Postoji mogućnost, u slučaju komplikovanijeg zadatka, da se okviran tekst zadatka postavi na sajt 10 do 30 dana pre početka takmičenja.

 

2. Propozicije:

- takmičarsku ekipu čine 4 studenta koja samostalno rade na zadatku u laboratoriji

- vođa ekipe je profesor ili asistent sa matičnog fakulteta, koji ne prisustvuje radu u laboratoriji, već može da se konsultuje sa takmičarima u toku pauza van laboratorije

 

3. Trajanje:

3-5 dana

 

4. Organizacija takmičenja:

- Svaka ekipa radi na zadatku u posebnoj laboratoriji.

- Svaka ekipa imati svoje radno mesto (laboratoriju) sa min. 2 računara.

- U laboratorijama se nalazi jedan dežurni asistent koji će pomoći takmičarima u slučaju nekog problema sa opremom

- Studentima će biti obezbeđena sva potrebna literatura (u pdf formatu) i oprema

 

5. Žiri:

- Žiri sačinjavaju 2 profesora (po mogućnosti sa različitih neutralnih fakulteta) i jedan stručnjak iz privrede.

- Rad žirija je baziran na pravilniku takmičenja.

 

6. Organizacini odbor:

O takmičenju se brine organizacioni odbor. Njega sačinjavaju profesori i asistenti sa fakulteta iz zemlje i inostranstva, kao i istaknuti privrednici i inženjeri iz privrede.

 

7. Pravilnik takmičenja:

Organizacioni odbor donosi pravilnik takmičenja. U pravilniku se preciziraju svi važniji elementi takmičenja.

 

8. Smeštaj i hrana:

Za članove gostujućih ekipa i njihove vođe obezbeđen je smeštaj u studenskom domu, univerzitetskoj vili ili hotelu.

 9. Nagrade ekipama:

Nagrade dobijaju 3 prvoplasirane ekipe u vidu diploma, tehničke robe i/ili novčane nagrade.

 

10. Važniji termini:

Na sajtu će blagovremeno biti objavljeni termini za prijavu takmičara.

 

Studenti FTN-a koji žele da učestvuju na ovom takmičenju ili žele da dobiju dodatne informacije treba da se obrate nekom od članova Katedre za elektroniku ili šefu usmerenja za Primenjenu elektroniku dr Vladimiru Rajs.

 

Ovde možete videti zadatke koje su prethodne generacije studenata rešavale i fotografije sa takmičenja u Novom Sadu i Banjaluci:

 

Izaberite takmičenje: