Info dan Elektronika 2024

Poštovane koleginice i kolege,

Pozivamo vas na tradicionalni Info dan ,,Elektronika“ koji će se održati u ponedeljak, 22. aprila 2024, sa početkom u 12h, u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka.

Info dan se organizuje kako biste se upoznali sa radom kompanija iz naše oblasti, o mogućnostima zapošljavanja, stipendiranja, izrade diplomskih radova i prakse u kompanijama.

Predložena satnica je:

12:00 – 12:10 Pozdravni govor Dekana
12:10 – 13:10 Prva panel sesija

13:10 – 14:00 Prezentacija kompanija u holu, kafe pauza
14:00 – 15:00 Druga panel sesija

Vidimo se u ponedeljak!

Mirjana Damnjanović


U nastavku možete pogledati kratke informacije o kompanijama koje učestvuju na Info danu Elektronika 2024.

  1. ARS Embedded Systems

Mi smo eksperti za razvoj elektronskih i IoT proizvoda. Doprinosimo boljoj budućnosti i usput uživamo u kreativnom procesu razvoja inovativnih proizvoda. Okuplja nas strast prema pravljenju opipljivih stvari, volimo to što radimo i u svaki proizvod koji razvijamo je ugrađen i deo naših snova.
Naše usluge obuhvataju ceo ciklus razvoja hardvera i firmvera, od ideje, koncepta, pa do potpuno funkcionalnog proizvoda koji je spreman za proizvodnju.
Naš tim ima jedinstvenu priliku da učestvuje u celom putu od ideje do stvaranja konačnog proizvoda.
Projekti na kojima radimo pomažu u rešavanju problema u savremenog sveta, poput problema buduće nestašice vode u velikim gradovima, dobrobiti životinja, rehabilitacije povređenih, olakšavanje života osobama sa invaliditetom. Osim toga, pomažemo i inovativnim startap kompanijama da razviju revolucionarne proizvode koji inovativnošću prkose korporativnim gigantima.


2. Bosch

Bosch Grupa je vodeći globalni dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 420,000 saradnika širom sveta. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Bosch je jedan od vodećih dobavljača automobilske industrije na globalnom nivou, sa širokim portfoliom hardvera, elektronike, sistemskih rešenja, softvera i usluga za skoro svaki tip vozila i pogonskog sklopa. Cilj kompanije Bosch je da mobilnost učini što bezbednijom, održivijom i uzbudljivijom.
Kao nezavisna kompanija, Bosch je u Srbiji prisutan od 2006. godine i danas posluje na dve lokacije – sedište kompanije je u Beogradu, dok se proizvodni pogon nalazi u Pećincima.
Sedište kompanije Bosch u Beogradu fokusirano je na prodaju i distribuciju širokog asortimana Bosch proizvoda, poput rezervnih delova za automobilsku industriju, električnih ručnih alata, kućnih aparata, sigurnosnih sistema i opreme za grejanje i hlađenje. Takođe, u domenu usluga, Bosch IT sektor obuhvata digitalizaciju i razvoj softvera u automobilskoj industriji, veštačku inteligenciju, mašinsko učenje, analizu podataka, razvoj e-trgovine itd. U Srbiji se nalazi i drugi najveći Bosch centar kompetencija za Mobility Aftermarket, na svetskom nivou.
Kompanija je otvorila proizvodni pogon u Srbiji 2013. godine, a danas je jedan od najvećih Bosch pogona za proizvodnju, istraživanje i razvoj širokog portfolia proizvoda u automobilskoj industriji u Evropi. Iste godine, kompanija Bosch u Srbiji je postala pionir uvođenjem programa dualnog obrazovanja i stekla stručnost u pružanju mogućnosti učenja za nekoliko desetina učenika svake godine.


3. Continental

Continental je 2017. godine u Novom Sadu otvorio R&D centar u kojem preko 950 zaposlenih radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za automobile i komercijalna vozila.

Naš primarni fokus je razvoj tehnoloških rešenja i proizvoda u automobilskoj industriji. Ovo nam garantuje stabilnost projekata i dugoročnu održivost našeg poslovanja. Kada imate stabilnost u kompaniji, to ti garantuje i mogućnost dugoročnog razvoja karijere koja prati i razvoj i rast kompanije.
U R&D centru razvijamo rešenja sa svim najznačajnijim proizvođačima vozila u svetu. Ovo ti pruža mogućnost da radiš u internacionalnom okruženju i učiš od vodećih stručnjaka u automobilskoj industriji.


4. ELSYS Eastern Europe

ELSYS Eastern Europe provides high quality IC design and verification service, worldwide, ranging from ASIC to the most complex SoC design. Some of the biggest companies in the world entrusted us with their most difficult projects, as well as over 220 excellent hardware engineers did with their careers. Being in service of both our clients and our engineers at the same time, is our greatest honor because it’s proving Elsys to be a place Where passion leads to excellence-in deed!


5. Mikroelektronika

Mikroelektronika je osnovana 2001 godine. Sedište kompanije je u Beogradu a od 2019. imaju kancelarije i u Kruševcu.
Bave se razvojem, proizvodnjom, prodajom hardverskih i softverskih alata za rad sa mikrokontrolerima.
Posvećena je promeni embedded industrije kroz standardizaciju. Za sada su to standardi

  • mikroBUS™ standard koji je se iz dana u dan širi embedded industrijom i koristi se i do strane vodećih kompanija za mikrokontrolere kao što su Microchip, Renesas, Toshiba, na njihovim razvojnim pločama
  • mikroeSDK 2.0 je standard za univerzalan nacin pisanja koda za sve arhitekture
  • SiBRAIN standard za MCU kartice
  • DISCON standard za TFT/OLED/eINK displeje

Pored velikog broja nagrada pomenucemo samo one od ove godine a to su dve nagrade za inovaciju koje je osvojio PLANET DEBUG: MIKROE prvo na svetu Hardware as a service resenje za udaljeni pristup.
Više o samoj kompaniji možete saznati na: www.mikroe.com.


6. RT-RK

RT-RK d.o.o. je kompanija koja se bavi pružanjem usluga razvoja softvera i ponudom sopstvenih softverskih rešenja u oblasti sistema za rad u realnom vremenu, sa fokusom na oblasti multimedije i komunikacija.


7. Advanced HV Electronics doo

Dizajn i izrada prekidačkih izvora napajanja napona od 1-250kV.


8. Infineon

Infineon designs, develops, manufactures, and markets a broad range of semiconductors and semiconductor-based solutions, focusing on key markets in the automotive, industrial, and consumer sectors. As a global semiconductor leader in power systems and IoT, we enable game-changing solutions for green and efficient energy, clean and safe mobility, as well as smart and secure IoT. Infineon is committed to actively driving decarbonization and digitalization


9. Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ima za misiju da bude fabrika AI lidera i da im pomogne da se uključe u ogromno i brzo rastuće tržište proizvoda baziranih na AI. Možda niste znali, ali AI je šlag na IT torti, jer znanje AI je izuzetno traženo i odlično plaćeno. Institut je ovde u NTP-u i do sada smo zaposlili 15 doktora nauka i 15 postdiplomaca, a uskoro će početi da angažuje i studente redovnih studija. Pozivamo zainteresovane studente da nas kontaktiraju preko našeg sajta: ivi.ac.rs


10. Grundfos

Grundfos je danska kompanija koja je svetski lider u naprednim rešenjima u vezi sa vodosnabdevanjem i tretmanom otpadnih voda. Mi, u Grundfosu, verujemo da inovacija nije samo poslovna prilika, već i obaveza. Sve što radimo se temelji na našoj fundamentalnoj želji da doprinesemo globalnoj održivosti. Kreiramo pionirska rešenja za svetske klimatske izazove vodosnabdevanja, i time utičemo na bolji kvalitet života ljudi.