Info dan Elektronika 2022

Poštovane koleginice i kolege,
Posle dvogodišnje pauze, Katedra za elektroniku ponovo organizuje Info dan ,,Elektronika”, koji će se održati u četvrtak, 26. maja 2022, sa početkom u 9h, u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka.

Info dan se organizuje kako biste se upoznali sa radom kompanija iz naše oblasti, sa mogućnostima  zapošljavanja, stipendiranja, izrade diplomskih radova i prakse u kompanijama.

Predložena satnica:

09:00 – 09:15 Pozdravni govor Dekana
09:15 – 09:30 ELSYS Eastern Europe
09:30 – 09:45 VERIEST
09:45 – 10:00 Bosch
10:00 – 10:15 RT-RK
10:15 – 10:30 ZF Group
10:30 – 10:45 Continental
10:45 – 11:00 Kafe pauza
11:00 – 11:15 NOVELIC
11:15 – 11:30 Novatronic
11:30 – 11:45 Mikroelektronika
11:45 – 12:00 Microsoft
12:00 – 12:15 Typhoon HIL
12:15 – 12:30 Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije
12:30 – 13:30 Neformalni razgovor sa kompanijama

Nakon prezentacija svih kompanija predviđeno je neformalno druženje sa predstavnicima kompanija i poseta njihovim štandovima. Na taj način ćete imati mogućnost da direktno postavite pitanja koja vas interesuju.

Vidimo se u četvrtak!

Mirjana Damnjanović


U nastavku možete pogledati kratke informacije o kompanijam koje učestvuju na Info danu Elektronika 2022. Opisi kompanija su dati prema redosledu izlaganja.

1. 09:15 – 09:30 ELSYS Eastern Europe

ELSYS Eastern Europe pruža visokokvalitetne usluge dizajna integrisanih kola i verifikacije, širom sveta, od ASIC-a do najkompleksnijeg dizajna SoC-a. Neke od najvećih svetskih kompanija poverile su nam svoje najkompleksnije projekte, kao i što nam je preko 250 odličnih hardverskih inženjera poverilo svoju karijeru. Naša najveća čast je saradnja sa našim klijentima i inženjerima, jer dokazuje da je Elsys mesto gde strast zaista vodi ka izvrsnosti!


2. 09:30 – 09:45 VERIEST

Veriest je međunarodna kompanija koja pruža usluge projektovanja i verifikacije integrisanih kola kao i embedded softvera.
Veriestov portfolio klijenata uključuje čitav niz globalno priznatih lidera u poluprovodničkoj industriji i mnoge inovativne startup-e koji razvijaju savremenu tehnologiju. Svi naši projekti pomeraju tehnološke granice iz oblasti neuronskih mreža, AI, zaštite podataka, automotive (ISO 26262), raznih mrežnih protokola (networking, wireless, optics), digitalne obrade audio i video sadžaja i mnogih drugih industrijskih aplikacija kao i aplikacija u potrošačkoj elektronici.
Sa sedištem u Izraelu i istraživačkim i razvojnim centrima u Srbiji (Beograd, Novi Sad i Niš), Mađarskoj i Engleskoj, sa preko 150 inženjera ostvarili smo našu misiju da klijentima pružimo vrhunska rešenja koja uključuju projektovanje arhitekture, implementaciju dizajna, modelovanje sistema, funkcionalnu i formalnu verifikaciju kao i embedded softver.
Više informacija o samoj kompaniji možete pronaći na www.veriests.com

Pogledajte promo film https://www.youtube.com/watch?v=r9htqyGmRSs


3. 09:45 – 10:00 Bosch

U Srbiji, kompanija Robert Bosch se bavi proizvodnjom, kao i istraživačko-razvojnim aktivnostima u automobilskoj industriji, preciznije proizvodnjom metlica, ručica, sistema i motora brisača. Fabrika u Pećincima počela je sa radom u 2012. godini i danas uspešno posluje i zapošljava preko 2.500 ljudi.


4. 10:00 – 10:15 RT-RK

RT-RK je kompanija koja se, već više od 30 godina, bavi razvojem softvera za “embedded” sisteme sa radom u realnom vremenu.
Automotive, DTV, DSP, FPGA, Hardware design, IoT su neke od oblasti u kojima su izgradili svoju ekspertizu i u kojima nastavljaju i dalje da se razvijaju.
Sa sedištem u Novom Sadu, i odeljenjima u Beogradu, Banjaluci, Osijeku i Minhenu, RT-RK danas angažuje više od 1000 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, što je čini jednom od najvećih kompanija za razvoj softverskih rešenja u oblasti jugoistočne Evrope.
Od 2011. godine RT-RK je akreditovan i kao razvojno-istraživački institut, čime je inovativni i naučno-istraživački potencijal kompanije potvrđen i na formalnom nivou.
Pogledajte brošuru i flajer.
Više o samoj kompaniji možete saznati na: www.rt-rk.com.


5. 10:15 – 10:30 ZF Group

ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju, omogućujući uvođenje sledeće generacije mobilnosti.
ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju.
U četiri tehnološka domena – upravljanje kretanjem vozila, integrisana bezbednost, automatizovana vožnja i električna mobilnost – ZF nudi sveobuhvatne proizvode i softverska rešenja kako za renomirane proizvođače vozila, tako i za nove klijente koji pružaju usluge prevoza i obezbeđivanja mobilnosti.
Kompanija ZF na globalnom nivou ima 150.000 zaposlenih na preko 240 lokacija u više od 40 zemalja sveta i kao takva je jedna od najvećih svetskih dobavljača u automobilskoj industriji.
ZF Serbia pripada najmlađoj i najbrže rastućoj diviziji kompanije ZF, diviziji E-mobility!
Fokus je na razvoju i proizvodnji novih generacija elektromotora i generatora za hibridne i električne pogone, mikro prekidačima kao i ručicama menjača.
ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju, omogućujući uvođenje sledeće generacije mobilnosti.
ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju.
U četiri tehnološka domena – upravljanje kretanjem vozila, integrisana bezbednost, automatizovana vožnja i električna mobilnost – ZF nudi sveobuhvatne proizvode i softverska rešenja kako za renomirane proizvođače vozila, tako i za nove klijente koji pružaju usluge prevoza i obezbeđivanja mobilnosti.
Kompanija ZF na globalnom nivou ima 150.000 zaposlenih na preko 240 lokacija u više od 40 zemalja sveta i kao takva je jedna od najvećih svetskih dobavljača u automobilskoj industriji.
ZF Serbia pripada najmlađoj i najbrže rastućoj diviziji kompanije ZF, diviziji E-mobility!
Fokus je na razvoju i proizvodnji novih generacija elektromotora i generatora za hibridne i električne pogone, mikro prekidačima kao i ručicama menjača.


6. 10:30 – 10:45 Continental

Kompanija Continental Automotive Serbia je za skoro pet godina postojanja izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji, razvijajući najinovativnije tehnologije za auto-industriju. Kompanija je deo globalne tehnološke korporacije Continental koja razvija pionirske tehnologije i usluge za održivu i povezanu mobilnost ljudi i njihovih dobara. Continental-ov Istraživačko razvojni centar u Novom Sadu u kome trenutno radi blizu 800 inženjera razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila. To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i napredne aktivne sigurnosne funkcije.


7. 11:00 – 11:15 NOVELIC

NOVELIC je kompanija koja nudi rešenja u oblasti radara i komplementarnih senzorskih tehnologija. Kao jedna od najvećih nezavisnih B2B razvojnih radarskih kuća, nudimo platforme, proizvode i rešenja za radarske senzore. Neki od delova naše široke ponude su i inženjerske usluge u oblasti različitih sistema percepcije za ADAS i autonomnu vožnju u automobilskoj industriji, razvijanje, testiranje i organizacija proizvodnje elektronskih proizvoda za industrijske i IoT aplikacije, digitalna obrada signala, analog/mixed signal IC, FPGA, Embedded HW&SW, ASIC i SoC dizajn.
Osnovani smo 2013. godine u Beogradu, a danas imamo 150+ zaposlenih.

Pogledajte nekoliko promo filmova o kompaniji NOVELIC.


8. 11:15 – 11:30 Novatronic

Kompanija Novatronic d.o.o. proizvodi hardverska i softverska rešenja za javni transport. Novatronic je visoko je specijalizovan za proizvodnju LED displeja/pokazivača pravca, TFT (LCD) monitora i pratećih kontrolnih sistema (za autobuse, tramvaje, vozove), kao i LED displeja za stanice/stajališta (autobuske, tramvajske, železničke) i APC (Automatic Passenger Counting – Automatsko brojanje putnika) sistema (za autobuse, tramvaje, vozove). Svi Novatronic proizvodi su proizvedeni i sertifikovani u skladu sa EU standardima E26 i EN 50155. Novatronic takođe primenjuje sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa standardom ISO 9001. Kompanija se nalazi u Novom Sadu, Karađorđeva ulica, broj 1.


9. 11:30 – 11:45 Mikroelektronika

Mikroelektronika je osnovana 2001 godine. Sedište kompanije je u Beogradu a od 2019. imaju kancelarije i u Kruševcu.
Bave se razvojem, proizvodnjom, prodajom hardverskih i softverskih alata za rad sa mikrokontrolerima.
Posvećena je promeni embedded industrije kroz standardizaciju. Za sada su to standardi

  • mikroBUS™ standard koji je se iz dana u dan širi embedded industrijom i koristi se i do strane vodećih kompanija za mikrokontrolere kao što su Microchip, Renesas, Toshiba, na njihovim razvojnim pločama
  • mikroeSDK 2.0 je standard za univerzalan nacin pisanja koda za sve arhitekture
  • SiBRAIN standard za MCU kartice
  • DISCON standard za TFT/OLED/eINK displeje

Pored velikog broja nagrada pomenucemo samo one od ove godine a to su dve nagrade za inovaciju koje je osvojio PLANET DEBUG: MIKROE prvo na svetu Hardware as a service resenje za udaljeni pristup.
Više o samoj kompaniji možete saznati na: www.mikroe.com.

Pogledajte nekoliko promo filmova o kompaniji Mikroelektronika.

https://www.youtube.com/watch?v=M1yV5cAjqXo
https://www.youtube.com/watch?v=L1_hPlO4IIE


10. 11:45 – 12:00 Microsoft

Majkrosoft razvojni centar u Srbiji (MDCS) je otvoren 2005. godine, kao četvrti po redu razvojni centar ove kompanije u svetu, i čini ga više od 500 vrhunskih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. U MDCS-u u Beogradu nastaju proizvodi i inovacije koje se primenjuju na globalnom nivou od strane miliona korisnika. Diverzitet i inkluzivnost su ključne vrednosti MDCS-a i najbolji način za razvijanje kvalitetnih ideja je uključivanje ljudi različitih profila, obrazovanja, kulture i perspektiva u timove. Razvojni centar u Beogradu nastavlja da raste, nakon što je u poslednjih godinu dana doživeo ekspanziju sa više od 100 novih zaposlenih iz Srbije, regiona, ali i ostatka sveta, čime opravdava titulu najpoželjnijeg IT poslodavca u zemlji.


11. 12:00 – 12:15 Typhoon HIL

Typhoon HIL okuplja mlade inženjere koji žele da rade na razvoju sopstvenog proizvoda kroz embedded, hardware i software domene. Kompanija se ostvarila kao globalni proizvođač rešenja za testiranje u oblasti energetske elektronike i elektrifikacije transporta. Glavni proizvod kompanije je sofisticirana testna platforma, projektovana i proizvedena u Srbiji, a korišćena od strane vodećih svetskih tehnoloških kompanija.


12. 12:15 – 12:30 Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ima za misiju da bude fabrika AI lidera i da im pomogne da se uključe u ogromno i brzo rastuće tržište proizvoda baziranih na AI. Možda niste znali, ali AI je šlag na IT torti, jer znanje AI je izuzetno traženo i odlično plaćeno. Institut je ovde u NTP-u i do sada smo zaposlili 15 doktora nauka i 15 postdiplomaca, a uskoro će početi da angažuje i studente redovnih studija. Pozivamo zainteresovane studente da nas kontaktiraju preko našeg sajta: ivi.ac.rs

Pogledate promo film https://youtu.be/roS3k1G-QME