Predavanje o radio-amaterizmu

Pozivamo vas na predavanje o radio-amaterizmu, koje će se održati u utorak, 17.12.2019. sa početkom u 14h u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Predavanje je namenjeno svim uzrastima, a prevashodno onima koje interesuju telekomunikacije, održavanje komunikacije putem radio-talasa i ostvarivanje kontakata preko radio-stanice sa celom planetom.

Imaćete priliku da čujete ko su radio-amateri, čime se bave, zašto je decembar posvećen mladim radio-amaterima, šta je Morzeov kod, kako da unapredite svoje veštine komunikacije putem radio-talasa, kako da steknete prijatelje širom sveta, proputujete i hobi vam postane posao.

Cilj predavanja jeste predstavljanje radio-amaterizma akademskoj i široj javnosti.

Zainteresovani pojedinci dobiće potrebne informacije o načinu uključivanja u ovaj izazovan hobi. Svi oni koji polože ispit za radio-operatora dobijaju radio-amatersku licencu koja im daje mogućnost korišćenja određenih frekvencija za komunikaciju putem radio-talasa. Zahvaljujući inicijativi određenih studenata i profesora, na Fakultetu tehničkih nauka će se otvoriti radio-sekcija, gde će svi oni koji to budu želeli, imati priliku da primene svoja znanja i steknu određene veštine i sposobnosti da komuniciraju sa radio-amaterima širom sveta.

Predavanje će održati Marija Kostić koja je više od deset puta bila nacionalni šampion u različitim kategorijama radio-amaterizma i više puta ulazila u sastav reprezentacije Srbije. Marija ima iza sebe nebrojene plasmane na prvih deset mesta na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju preko radio-talasa. Ispred Saveza radio-amatera Srbije zadužena je za rad sa mladima i odnosima sa javnošću, a takođe aktivno radi i na popularizaciji hobija. Iza sebe ima dug staž radio-amatera i radio-operatora sa velikim iskustvom.